De Peloponessos is niet alleen de bakermat van de Griekse maar ook van de volledige westerse beschaving!
Het vlakbij gelegen Nauplion was omstreeks 1828 de hoofdsstad van Griekenland, maar ook wat verderop zijn er prachtige plaatsen om te bezoeken :
Nauplion, Tyrins, Tolo, Drepano, Vivari, Iria, Argos, Mycene, Epidauros, Akrokorinthos, Ancient Korinthos, Lousios kloof, Mistras, Monemvasia, Varaikos kloof, Kanaal van Korinthos, Eilanden Hydra en Spetses, Olympia, Sparta, en nog veel veel meer....

Nauplion (9km)

Nauplion is één van de mooiste en gezelligste steden van Griekenland. Ooit  (1828) was deze stad de hoofdstad van de Hellenistische Republiek. 

Op de top die uittorent boven de stad prijkt de burcht van Palamídi. Dit Venetiaanse kasteel dateert uit de Middeleeuwen. 

Ook de Boúrtzi is een bijzonder bouwwerk. Op een eilandje, slechts enkele honderden meters van de kust verwijderd, ligt een vesting, gebouwd door de Venetiërs in de 15e eeuw om de stad tegen de piraten te beschermen. 

Tyrins (8km)

Tiryns is een prehistorische burchtruïne enkele kilometers ten noorden van Nauplion. 

De geschiedenis leert dat Tiryns een van de belangrijke politieke centra van de Myceense periode was. De citadel met woonpaleis van het megarontype dateert vermoedelijk uit de 14e eeuw v.Chr., al tonen archeologische sporen aan dat de heuvel al veel vroeger bewoond was en al vóór ca. 2000 v.Chr. een rol heeft gespeeld. De invallende Doriers verwoestten de burcht rond 1100 v.Chr. Nog lange tijd daarna bleef Tiryns als zelfstandige vestingstad bestaan, tot zij in 468 v.Chr. door het naburige Argos verwoest, en sindsdien nooit meer opnieuw werd bewoond.
De opgravingen hadden plaats van 1884 tot 1929 en opnieuw sinds 1965, bij de laatste werden een beveiligde toegangen naar onderaardse waterreserves ontdekt, alsook andere vondsten die wijzen op een bedreiging van buitenaf aan het einde van de 13e eeuw v.Chr.

Tolo (15km)

Tolo, ook wel Tolon genoemd, is een vakantiebestemming op de Peloponnesos in Griekenland. De badplaats is één van de drukste en meest ontwikkelde vakantie-oorden van het schiereiland. 

Aan de zuidkant van Tolo ligt het haventje. Dobberende vissersbootjes zorgen hier voor de sfeer. Bij de haven ligt ook de parkeerplaats. Van hieruit kun je te voet naar het centrum van de badplaats. Aan de noordkant van het vakantie-oord ligt het Psili Ammos beach, ook wel Tolo beach genoemd. Het strand is goed georganiseerd.

In Tolo vind je alles voor de moderne toerist. Van traditionele Griekse taveernes tot een bouzouki club en van restaurants tot bars. Als toerist hoef je je in Tolo tijdens je vakantie niet te vervelen.

Argos (15km)

Argos een stad met ongeveer 21.000 inwoners. Het is een van de oudste steden van Griekenland en wordt gedomineerd door de 290 m hoge Lárisa-heuvel. Er zijn laat-klassieke resten van een agora, tempels, een stadsmuur en een theater (uit de 4e tot de 2e eeuw v.Chr.) en van Romeinse bouwwerken, onder meer een aquaduct en thermen (uit de 1e tot de 3e eeuw na Chr.). De moderne, enigszins rommelige stad is het handelscentrum van Argolis, met agrarische verwerkingsindustrie, en is een belangrijk verkeersknooppunt.

Het belang van Argos in de oudste geschiedenis van Griekenland kan moeilijk overschat worden, als men nagaat welke plaats het inneemt in talloze Griekse mythen en sagen: het was onder meer de stad van koning Danaüs en zijn vijftig dochters, de Danaïden, en een andere koning, Diomedes, erkende volgens Homerus in de Trojaanse oorlog het leiderschap van Agamemnon. 

Mycene (20km)

Is de beroemdste stad uit de Myceense beschaving, die gedateerd wordt tussen 1600 en 1000 v.Chr. en ernaar vernoemd is. Het was het belangrijkste politieke en culturele centrum van de Myceense beschaving.

Dit alles valt af te leiden uit de omvang van de stad die een grote verscheidenheid aan gebouwen kende met zeer diverse functies. Het grote paleis en de uitgebreide vestingwerken van de stad benadrukken dat nog. Men zou kunnen zeggen dat Mycene de hoofdstad was van het Myceense rijk.

De stad is rond 1700 v.Chr. gesticht op een lage heuvel in de landstreek Argolis, zo’n 19 kilometer van de Golf van Argolis, op de handelsroute die het Myceense vasteland met de Peloponessos verbond. Vanaf de heuvel had men uitzicht op de vlakte van Argolis en de rivier die erdoorheen stroomde. Zo lag de stad op een strategisch goed verdedigbare locatie met een uitstekend uitzicht op het omringende land.

Drepano-Vivari-Kondili-Iria (20-25km)

Drepano (sikkel) is een plaats met veel sinaasappels- en citroenbomen en ligt op twee kilometer van het veel drukkere Tolo. Het dorp ligt op een kilometer vanaf het sikkelvormige strand en rond het gezellige dorpsplein van Drepano zijn winkels en restaurants. Zo zit er een ambachtelijke slager die ter plaatse het vlees afhakt zodat u weet dat uw eventuele karbonade altijd vers is. Eind augustus is er in Drepano één van de grootste festivals in de omgeving, het festival van de heilige Agios Andrianos de beschermheilige van Drepano.

Aan het mooie kilometerslange strand van Drepano dat langzaam in zee afloopt, liggen een aantal taveernes en er zijn strandbars die strandstoelen met parasols verhuren. Vanaf het strand is er een prachtig uitzicht op de contouren van Tolo met een vaak mooie zonsondergangen. Aan de andere kant van het strand liggen de heuvels die het strand beschutting geven. Langs het hele zand met kleine kiezel strand staan mooie palmbomen.

Vivari is een verrassend Grieks vissersplaatsje (zie foto) met een mooie natuurlijke haven en lagoon. Vivari is Italiaans voor visrijke lagune. Hier kan je heerlijk rustige uurtjes doorbrengen onder het genot van een frapeetje (Griekse ijskoffie) of Griekse maaltijd, kijkend naar de vissersbootjes. Er zijn verschillende visrestaurants in de omgeving met een ruime keus aan verse vis.

Op weg van Vivari naar Iria ligt de mooie Kondili baai met het Kondili strand. Het Kondilistrand is een rustig strand, in juli en augustus zijn er wel toeristen maar het is nooit echt druk. Aan het eind van het strand, op de kaap, staat een kleine kapel en een vuurtoren.

Iria en Paralia Iria (strand Iria) is een rustige Griekse plaats aan de voet van de Mount Mavrovouni. Er is een lang zandstrand met kleine kiezels. Vanaf Iria is er mooi uitzicht op de bergen en de eilandjes Platia en Psili. Het eiland Psili is klein maar wel 240 meter hoog.

Elk jaar, begin mei, vieren de inwoners van Iria en omgeving het feest van de artisjok. Er is dan een wedstrijd wie de beste maaltijd van artisjokken kan bereiden. Overige feestdagen specifiek voor Iria zijn 21 mei, 15 augustus en 25 september.

Epidauros (35km)

Epidaurus was een kleine polis in Argolis, een schiereiland in het noordoosten van de Peloponnesos. Het is vooral bekend door zijn Asklepieion (Grieks heiligdom voor Asklepios) dat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het theater, waar vandaag de dag nog steeds toneelvoorstellingen worden gehouden.

Het theater van Epidaurus, het best bewaarde theater uit de Griekse Oudheid, bevindt zich in en was verbonden aan de cultusplaats voor Asclepius, god van de geneeskunde, in het antieke Epidaurus.

Het theater wordt doorgaans bewonderd vanwege zijn akoestische eigenschappen, die nagenoeg overal in het theater een vlekkeloze verstaanbaarheid toelaten, een theater dat tot 15 duizend luisteraars kan bevatten, dit zonder enige kunstmatige versterking van het geluid. Reisgidsen laten groepjes van mensen overal in het theater plaatsnemen, zodat ze getuige kunnen zijn van hoe bijvoorbeeld het aansteken van een lucifer duidelijk overal hoorbaar is.

De wijnen van Nemea (35km)

Nemea ligt op het schiereiland de Peloponnesos in Griekenland, 35 kilometer ten zuidwesten van Korinthe en 120 kilometer ten zuidwesten van Athene. Nemea is een internationaal bekende wijnstreek. Het Oude Nemea ligt vier kilometer ten oosten van het moderne Nemea. De plaats werd vroeger Iraklion genoemd, een verwijzing naar Herakles die in de mythologie de Leeuw van Nemea moest doden. Het is ook de plaats waar in de oudheid de Nemeïsche Spelen werden gehouden.

Nemea ligt in een landelijk gebied en is een bekende wijnstreek. Door het zachte klimaat en de kalkrijke grond is de smaak van deze beroemde wijn voortreffelijk. Het wijnbouwgebied op de Peloponnesos is circa 60 hectare groot. De meest bekende wijn van de Peloponnesos komt uit Nemea en is gemaakt van de Agiorgitiko druif.
Er is een speciale wijnroute die loopt langs de wijngaarden Gaia Wines, Domaine Helios, Domaine Skouras, Domaine Papantonis, Papaïoannou, Palivos Wine Estate en Domaine Spiropoulos, de wijngaarden bezoeken en de wijnen proeven kan tijdens een fietsvakantie. Wijn uit Nemea wordt ook wel  “Bloed van Herakles” genoemd vanwege de mythische Herakles legende.

AcroKorynthos & Ancient Korynthos (40km)

De Akrokórinthos is de naam van een indrukwekkende, 575 m hoge rotsheuvel aan de Landengte (Isthmos) van Korinthe (in Griekenland), die de wijde omgeving domineert, en van mijlenver in de omtrek te zien is.

Gedurende de oudheid en de middeleeuwen fungeerde de heuvel als acropolis van de stad Korinthe, waarmee hij door vestingmuren was verbonden. Vanaf de Akrokorinthos liepen lange muren omheen de stad, helemaal tot aan Lechaion, de haven aan de Korinthische Golf. De Akrokorinthos beheerst de enige verbindingsweg over land met de Peloponnesos en om die reden hebben sinds de Romeinse tijd alle opeenvolgende bezetters hem opnieuw versterkt en er hun sporen achtergelaten: Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen en Turken.

Sangas-pass (50km)

Top van de Sangas pas

Top van de Sangas pas

Elke laatste vrijdag van september start in Athene, aan de voet van de Akropolis, de Spartathlon, een legendarische loopwedstrijd over maar liefst 246km die eindigt in Sparta. deze wedstrijd herdenkt de historische tocht van de Griekse koerier Pheidippides die ruim 2500 jaar terug van Athene naar Sparta liep om steun te vragen voor in de strijd tegen de Perzen.
Hét kantelmoment in deze wedstrijd is heel vaak de gevreesde Sangas-pass na 157km ... deze pas is vrij gemakkelijk te bereiken via Argos > autosnelweg

Kanaal van Korynthos (50km)

Het Kanaal van Korinthe is een kunstmatige waterweg in Griekenland. Het werd in het laatste decennium van de 19e eeuw (1893) aangelegd op de plaats waar de landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m. Sindsdien is de Peloponnesos geen schiereiland meer, maar een echt eiland. Het lijnrechte kanaal is 6,3 km lang, 23 m breed en zo’n 8 m diep. De grote gaten in de wand zijn veroorzaakt door springstof, toen in de Tweede Wereldoorlog de doorvaart werd geblokkeerd.

De zes bruggen (vijf voor het autoverkeer, één voor de spoorweg) die de Peloponnesos met het Europese vasteland verbinden, liggen ongeveer 70 m boven de waterspiegel. Het kanaal heeft de vaarweg tussen Piraeus en de Ionische Zee met ongeveer 350 km verkort. Toch is het enkel geschikt voor middelgrote schepen, want sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine bootjes, terwijl de geringe diepgang een bezwaar is voor grote schepen van meer dan 10.000 ton. Een sleepboot loodst de vaarschepen erdoorheen in een halfuur. Dit gebeurt omzichtig, want de bijna loodrechte wanden van grind en leem brokkelen regelmatig af. Lange wachttijden, hoge tolkosten en gevaarlijk manoeuvreren dragen ook al niet bij aan een intensief gebruik.

Lousios-kloof (65km)

De Lousios is een kleine maar spectaculaire Griekse rivier in het onherbergzame binnenland van de Peloponnesos. Hij is ongeveer 23 km lang, ontspringt op een hoogte van 1000 m in de buurt van het dorp Karkaloú, en mondt ± 820 m lager uit in de Álfios, 4 km ten noordwesten van Karýtena.

De Lousios-kloof (in de richting van Karýtena) ...
Hoewel hij slechts een zijrivier van de Álfios is, heeft hij in zijn bovenloop een indrukwekkende kloof uitgesleten. Deze Lousios-kloof is 5 km lang en bijna 300 m diep in het smalste en meest spectaculaire gedeelte. Op de steile kliffen langs de beboste oevers staan verschillende middeleeuwse kloosters en kerken. Vanwege zijn afgelegen ligging in het hart van de Peloponnesos was de Lousios-streek een bolwerk van verzetsstrijders tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

Recent werden de toeristische en sportieve troeven van de rivier ontdekt: er werden gemarkeerde wandelroutes uitgezet die verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbinden, en er is bijna het gehele jaar mogelijkheid tot rafting, canyoning en kajakken.

Eilanden Ydra & Spetses (80km)

Hydra is een rustig en autovrij eiland. De hoogste berg is Erotas van met een piek van 593 meter. De gelijknamige hoofdstad is ook een bezoeken waard. Op Hydra is de ezel een populair vervoersmiddel voor toeristen. Comfortabel is een ander verhaal en een ritje is dan ook van korte duur. Een taxiboot of kaik is andere mogelijkheid om je te verplaatsen. De meeste bezienswaardigheden liggen in de stad of in de directe omgeving en te voet ook prima te bereiken binnen een uur of maximaal twee uur.

Op het eiland staan meer dan 150 kapellen. Niet allemaal even fraai of uniek, maar vaak wel mooi voor op de vakantiefoto. Het klooster van het ontslapen van de moeder gods en het museum van historische archieven in het stadje Hydra zijn de meest noemenswaardige bezienswaardigheden. Het stadje zelf is de echte bezienswaardigheid van het eiland met de vele kleine smalle straatjes en typische huisjes.

Het eiland Spetses heeft een rijke zeemanstraditie. Een schilderachtig eilandje met pijnbomen en ligt aan de ingang van de Argolische Golf. Slechts 2,5 kilometer van de kust van het schiereiland Peloponnesos. De oppervlakte van Spetses bedraagt slechts 22 km2 en ligt op 52 zeemijl van de havenstad Piraeus. Je kunt eenvoudig met de veerboot of snellere draagvleugelboot hiernaartoe. Auto’s kunnen niet op de veerboot.

De meeste toeristen op Spetses komen uit Athene of Attica. Ze bezoeken Spetses vooral voor een korte vakantie of weekendje weg. Bezienswaardigheden op Spetses zijn de wijk Dapia met zijn  talloze café’s, de kerken en de musea. Bovendien de mooie herenhuizen bij de haven en de heerlijke vistavernes.

Mistras (130km)

Mystras, ook wel Mistras genoemd, is een herinnering aan het Byzantijnse Griekenland. Het is een spookstad op een steile heuvel, waar nog enkele nonnen hun onderkomen vinden. Bovenop deze heuvel staat de burcht uit 1249. Althans de overblijfselen. Binnen de imposante vestingsmuren woonden tot begin 18e eeuw nog zo’n 35.000 mensen. Veel kloosters en Byzantijnse kerken zijn nog in goede conditie en bezienswaardig.

Tegenwoordig zijn er het oude en nieuwe Mystras. Het nieuwe Mystras is bewoond en hier vind je taveernes en verschillende kleine accommodaties. De oude stad Mistras is indrukwekkender en ook waarom toeristen hier komen. In augustus is er in het nieuwe dorp de jaarlijkse grote markt.

In het oude Mystras is veel te zien. Neem een halve tot een hele dag om de archeologische site goed te ontdekken. Tip begin bij de hoogste ingang aan de westzijde, Chora, en wandel naar beneden. Schaduw is een schaarste en in het hoogseizoen kan het hier overdag erg heet zijn. Neem voldoende drinkwater mee en goed schoeisel is eerder noodzaak dan een uitzondering.

Vouraikos-kloof (130km)

Een van de meest spectaculaire treinritten van Europa is de rit door de Vouraikos Kloof van Diakofto naar Kalavrita. De spoorlijn loopt slingerend langs gigantische rotswanden over verschillende bruggen en door donkere tunnels met soms een hellingsgraad van 25 graden naar een hoogte van 712 meter. Onderweg, bij het dorp Kato Zachlorou en het treinstation Zachlorou ligt het Mega Spileo klooster.

De treinrit met een lengte van 22,3 kilometer duurt 1 uur en tien minuten, in het hoogseizoen is het nodig om een treinkaartje van te voren te reserveren. De vertrektijden van de trein vanuit Diakofto zijn van maandag t/m vrijdag 08:45, 11:15 en 14:32. In het weekend zijn de vertrektijden 08:45, 11:15, 12:33, 14:32 en 15:52. Een enkele reis met de trein kost € 9,50, de prijs voor een retourticket is € 19,- per persoon.

Het Klooster Mega Spileo, het Klooster van de Grote Grot, is een van de oudste kloosters van Griekenland. Mega Spileo is in de holte van de rotswand gebouwd op een hoogte van 940 meter met acht verdiepingen tegen de rotsen aan.

Athene (135km)

Athene is rijk aan historie. Je vindt hier veel ruïnes, musea en gebouwen. De Akropolis is de bekendste ruïne en het symbool van Athene. De tempel bovenop de berg, men denkt vaak dat dit de Acropolis is, is het prachtige Parthenon. Vanaf 1983 is men al bezig met de renovatie. Het heeft prachtige zuilen en een schitterend aanzicht en uitzicht. Andere onderdelen van de Acropolis zijn het Dionysos amfitheater uit de 4e eeuw voor Christus, waarin tijdens optredens en concerten ruim 17.000 toeschouwers kunnen genieten, het Herodeion (Irodion zoals het wordt genoemd door moderne Grieken) is een ander amfitheater waar ’s zomers het Athene festival wordt gehouden, het Propylaea, de mooie tempel van Athena Nike (uit 420 voor Christus met een prachtig aanzicht en uitzicht), het gouden ivoren beeld van godin Athena van 10 meter hoog, het Erechtheion (uit 420-406 voor Christus met mooie beelden en zuilen), het oudste rechtsgebouw Areios Pagos en de Pnyx(biedt ruimte aan 10.000 bezoekers). Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Acropolis museum, welke in 2010 compleet is vernieuwd. Meer over de Akropolis

Het oude agora, vlakbij het metrostation Theseion, heeft prachtige ruines en bezienswaardigheden. De tempel Theseion uit 449 voor Christus, het monument van de tien heroes (Eponymous Heroes uit de 4e eeuw voor Christus), het Poikile Stoa, het Romeinse Agora, het ‘Stoa Attalos’ en het ‘Basileios Stoa’ zijn allemaal interessant om te bezichtigen. Meer over de oude agora

Herodeion (Irodion) amfi theater in Athene.

Het nationaal archeologisch museum is een belangrijke andere bezienswaardigheid. Het is één van de grootste en meest belangrijke musea van het oude Griekenland. Je vindt hier o.a. het beeld van Poseidon (2,09 meter en geheel van brons, maar is dit niet Zeus?), het beeldje van Zeus, het Demeter en Persephone, prachtige fresco’s, het hoofd van godin Hygeia (godin van de gezondheid) en het gouden masker van Agamemnon. Per metro neem je de groen lijn M1 naar station Victoria voor een bezoek aan het nationaal archeologisch museum. Meer over het nationaal archeologisch museum Athene

Andere musea die de stad rijk is zijn: het nationale portrettenmuseum (National Gallery met 117 schilderijen), het stadsmuseum van Athene, het historische en volkenkundig museum, het museum van theater, het Vorres museum, het Griekse museum van volkskunst, het oorlogsmuseum, het museum van kunst van de Cycladen en het Byzantijnse museum.

Bijzondere kerken in Athene zijn de oude kathedraal Metropolis uit de 12e eeuw, de kleine Byzantijnse kerk Kapnikarea op Ermou Street, Ayioi Theodoroi op Klafthmenos Square, Ayios Nikolaos Rangavas op de Plaka uit de 11e eeuw, Sotira Lykomidou op Philellinon Street en tegenwoordig de Russische Orthodoxe kerk van Athene, de Byzantijnse kerk is één van de oudste kerken van Athene en vind je vlakbij de Agora, Ayioi Apostoloi, Ayios Ioannis Stin Kolona is een kleine kapel uit de 12e eeuw, Ayios Ioannis Theologos is een prachtige kerk uit de 11e eeuw en vind je bij het kruispunt Erotokritou en Erechtheos op de Plaka, Sotira Tou Kotaki ook wel Ayia Sotira op de Plaka uit de 11e eeuw, Metochi ou Panatiou Tafou op Erechteos Street uit de 17e eeuw, Ayios Georgios een witte kerk op de Lycavittos heuvel en per kabelbaan te bereiken, Panayia Chryssocastriotissa, Ayia Aikaterini op de Plaka uit de 11e eeuw, Ayioi Isidoroi is gebouwd in een rots op de Lycavittos heuvel en het klooster van Kasariani is één van de meest belangrijke en rijkste kloosters van Griekenland op de berg Hymettos.

Athene de stad en Theseion tempel.

Plaka is de meest pittoreske buurt van Athene met huizen in neo-klassieke kleuren, kleine tuintjes en geplaveide smalle straatjes. De buurt straalt een eigen atmosfeer uit met schonere lucht. Als je de Plaka wilt gaan bezichtigen moet je een kaart kopen, want het is een labyrinth en je verdwaalt snel in de smalle steegjes en straatjes. Hier vind je als toerist vele souvenir- en kledingwinkels en kun je gezellig wat drinken en eten, niet duur, op een van de vele terrasjes. Ermou straat is de winkelstraat van Athene met veel kledingwinkels. Winkelen kun je verder in Monastiraki, Kolonaki en Athenas Street. Je vindt op Monastiraki veel gouden en zilveren sieraden, bronzen potjes, keramiek en koper en natuurlijk veel mode. Meer over Plaka

Andere bezienswaardigheden zijn het monument Philopappou uit de 2e eeuw en het Dora Stratou theater, het mooie Zappeion Megaron, de tempel van Zeus, de prachtige academie van Athene met beelden van Apollo en Athena, de nationale bibliotheek, de universiteit van Athene, de toren van de wind Andronikos Kyristes, het Anafiotika, het prachtige uitzicht vanaf de Lycavittos heuvel op de Acropolis en over de stad. In de buitenwijk Kifissia vind je de distilleerderij van Metaxa.

Kleine excursies vanuit Athene binnen Attika kun je maken naar het Kaisariana klooster uit de 11e eeuw, het Daphni klooster is een ‘must see’ uit de 2e eeuw, de imponerende en één van de meest belangrijke ruïnes van Griekenland Eleusis, Marathon zijn archeologische vondsten, waaronder twee tempels bij Ramnous met een schitterend museum, Vravon zijn archeologische vondsten met de Doric Stoa en de tempel Artemis, de tempel van Poseidon in Sounio een prachtige tempel met een weergaloos uitzicht over de zee en een aanrader voor de zonsondergang, het Amphiaraos archeologische vondsten uit de 4e eeuw voor Christus en de haven van Pireaus.

Monemvasia (200km)

Monemvasia is een oud dorp gelegen op een rotsachtige eiland voor de kust van het dorp Gefira. Het wordt ook wel “Gibraltar” van Griekenland en omringd door de stenen muur is het net een vesting. Vanuit Gefira kun je Monemvasia niet zien. Het ligt namelijk verscholen achter de grote rots van 300 meter hoog. Gefira is het nieuwe dorp en Monemvasia het oude dorp. Ze zijn met elkaar verbonden door een dam. Vertaald uit het Grieks staan mone en emvasi voor “enkelvoudige toegang”. Vanuit Kalamata is de afstand 150 kilometer en reken op twee en een half uur reistijd.

Monemvasia is een echte bezienswaardigheid van Lakonia. Een streek van de Peloponnesos op het vasteland van Griekenland. Het dorp is verdeeld in twee gedeeltes. Het benedengedeelte is goed begaanbaar en de huizen zijn hier nog prima in tact gebleven. Een wandeling naar het rotsplateau op 300 meter hoogte, het andere gedeelte, is een behoorlijke klim. In de warme zomermaanden juli en augustus eerder een uitdaging.

Op het hoogste punt van de rots staat de Agia Sofia kerk en dateert uit de 13e eeuw. Een wandeling door de benedenstad is een tip. Een wirwar van smalle straatjes, oude gebouwen, taveernes, hostels en kafenions. Slaapplaatsen in hotels zijn er wel, maar worden beperkt aangeboden. In de drukke zomer vaak al snel vol en behoorlijk aan de prijs. In het hoogseizoen kun je de auto het beste parkeren in Gefira en te voet over de dam naar Monemvasia wandelen of met de shuttlebus naar de poort van Monemvasia reizen.

Olympia (210km)

Olympia is misschien de bekendste en beroemdste bezienswaardigheid in Griekenland. Niet alleen zijn hier de Olympische Spelen begonnen, maar kun je hier tegenwoordig veel bezichtigen. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om zijn reis te vervolgen naar de bestemming waar de Olympische Spelen gaan plaatsvinden. Olympia ligt in de streek Eleia op de Griekse Peloponnesos op 10 kilometer ten oosten van de stad Pirgos in een vallei. Vanaf Kalamata is de afstand 120 kilometer en reken op een reistijd van twee uur met de huurauto.

Olympia ligt tussen de berg Kronos, de rivier Alfiosen diens zijrivier Kladeos. De omgeving is groen, maar helaas heeft hier in 2011 ook een fikse bosbrand gewoed en de gevolgen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in de natuur rondom het heiligdom. Het is één van de vruchtbaarste en vochtigste dalen van de Peloponnesos.

Delphi (250km)

Het antieke Delphi ligt op een hoog plateau aan de voet van een immense rotswand. Delphi was in de oudheid het heiligdom van de Griekse God Apollo en het meest bezochte orakel van de oudheid. Volgens de Griekse mythologie liet de oppergod Zeus aan beide ‘uiteinden van de wereld’ een arend los en boven Delphi ontmoetten ze elkaar.
Hier werd het middelpunt van de wereld bepaald. Er werd een enorme tempel gebouwd voor Apollo en mensen verzamelden zich hier om te luisteren naar de wijze woorden van het orakel. Een priesteres (het orakel) stamelde onverstaanbare woorden, die door de priesters van Apollo in een voorspellende spreuk werden omgezet. De uitkomst was vaak bepalend voor oorlog of vrede.
Tegenwoordig kun je hier genieten van de prachtige natuur en de ruïnes van de tempel van het orakel en Apollo bewonderen.